Nu is het moment

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 17:10

Ineens merk ik op dat ik al een paar minuten met volle aandacht naar jullie kijk. Ik zit op de grond, met mijn rug tegen de verwarming en met een kleedje over mijn schoot. Rechts van mij staat de bank. Daar ligt de grootste pluizenbol. Ondanks de kap om je hoofd lig je er in diepe ontspanning bij. Je snorharen trillen een beetje en je lijf geeft wat schokjes. Het is duidelijk dat jij je in dromenland bevindt. Waar zal je over dromen? Over kattenbrokjes? Over muizen? Over hoe het zou zijn om naar buiten te kunnen? Misschien denk je wel terug aan de tijd dat je nog twee oogjes had. Aan de vrijheid die je voelde zonder dat stomme ding om je nek.
Verderop, in de slaapkamer, ligt de tweede pluis in de kledingkast. Hij heeft een plek voor zichzelf gezocht om zich even terug te trekken en geniet van de zachte ondergrond die mijn truien hem geven. Ik krijg vooral een warm gevoel als ik naar hem kijk, maar denk ook aan de honderden witte haren die hij zal achterlaten op mijn kleding. Wat maakt het uit?
Links van mij ligt het kleinste pluizenbolletje opgekruld in een mandje waar ze nooit eerder in gelegen heeft. Niet omdat het nieuw is. Ik heb het al bijna twee jaar in huis. Heb het zelfs al eens op Marktplaats gezet. Tevergeefs. Blijkbaar was vandaag het juiste moment om het eens uit te proberen.

Deze drie lieverds geven me het voorbeeld van wat ik nog meer mag gaan doen. Ze leven in het moment. Zonder terug te denken aan wat er ooit is gebeurd of aan wat er nog gaat komen, liggen ze in volle rust en zijn ze gewoon. En ze hebben gelijk.
Ik mag het gespannen gevoel van me afschudden. Mijn zorgen over de komende maanden mogen uit. Vandaag, in het hier en nu, is er niets aan de hand. Ik heb een dak boven mijn hoofd, eten in de koelkast, liefdevolle mensen (en dieren) om me heen. Ik voel me veilig, heb het warm genoeg, heb spullen in overvloed en ik ben gezond. Ik kan de straat over zonder groot gevaar voor eigen leven. De zon schijnt zelfs!

Het is alles waar je zeker van kunt zijn: dit moment. Het is alles wat je hebt. Als je het al ‘hebt’. Het bevestigt voor mij weer, dat ik – als dit moment echt alles is waar je zeker van kunt zijn – vooral mag doen waar ik blij van word. En dat ik daar dankbaar voor mag zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Papa
7 maanden geleden

Leef in het nu. Er is alleen vandaag. Gisteren is geschiedenis, morgen is nog onbekend. Leef in het Nu.
X papa