Niets hoeft voor altijd te zijn

Gepubliceerd op 13 mei 2020 om 12:16

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het maken van keuzes soms behoorlijk ingewikkeld. Zeker als het bij die keuzes niet alleen om mij gaat, maar er anderen bij betrokken zijn. Bij de ijssalon kan ik al vol twijfel in de rij staan, omdat ik niet weet welke twee smaken ik wil kiezen. De keuze is immens en stel nou dat je de verkeerde smaak hebt gekozen? Dat is dan toch een beetje balen…

Nu is een verkeerde keuze in ijssmaken nog niet zo rampzalig. Het zorgt ervoor dat je de volgende keer voor een andere smaak kiest en terugdenkt aan dat dit niet zo’n beste keuze was. Simpel, makkelijk, geen probleem. Tot het ineens over grotere dingen gaat. Het lijkt wel alsof die grote keuzes de laatste tijd steeds vaker op mijn pad komen. En ik weet het dan écht niet. Echt niet? Nee. Zo voelt het in ieder geval. Ik kan lijstjes maken met voor- en nadelen. Maar om dan simpelweg te tellen of er meer voor- of nadelen zijn en vanuit daar een beslissing te maken, dat vind ik ook niet oké. Want sommige voordelen of nadelen zullen zwaarder wegen dan anderen. Gedoe!

Mijn hoofd kan overuren draaien. Wat als ik het doe? Hoe gaat mijn leven er dan uitzien? Wat als ik het niet doe? Wat loop ik dan misschien mis? Als blijkt dat ik voor het verkeerde heb gekozen en spijt heb van mijn keus? Dat is toch verschrikkelijk? Maar die spijt kan ik ook voelen als ik iets aan mijn neus voorbij heb laten gaan. Wat is dan wijsheid? De waarheid is natuurlijk, dat je nooit weet hoe iets gaat zijn als je het nog niet gedaan hebt. Nieuwe dingen zijn niet voor niets nieuw. Dat betekent dat het je een ervaring gaat opleveren die je nog niet kent. De enige manier om er écht achter te komen hoe jouw beslissing gaat uitpakken, is door het te doen.

Soms is het angst, dat in de weg zit bij het maken van een keuze. Ergens weet je wel dat je het moet doen, maar angst voor het onbekende of voor het verlaten van je veilige route kan heel belemmerd zijn. Hoe besluit je dan wat goed is voor jou? In hoeverre spelen de belangen van de mensen in je omgeving mee? Moet je altijd zeker weten dat iets goed gaat lopen, voordat je er voor kiest? Ik denk het niet. Als de keuze eenmaal gemaakt is, is dat je nieuwe nu. Wat het je oplevert? Misschien wel een gevoel van vrijheid, opluchting en blijdschap. Het gevoel dat je eindelijk doet wat bij je past. Misschien verlang je toch terug naar het oude, maar geeft deze ‘verkeerde’ keuze je een levensles mee. En hoe verkeerd is die keuze nog als je er uiteindelijk van leert?

Ik denk dat het belangrijk is om zo veel mogelijk contact te maken met je gevoel. Om te voelen, in plaats van te denken. Wat voelt voor jou goed? Waar maakt je hart een sprongetje van? Waar gaat je bloed van stromen? Of: waarvan krijg je een knoop in je buik? Je lichaam kan je meer vertellen dan je denkt. De kunst is om hier bij te kunnen komen. Rust en bezinning zijn hierbij, denk ik, heel belangrijk. Daarnaast is het goed om te weten waar jij voor staat. Wat vind je belangrijk in het leven? Naar welke kernwaarden leef jij? Past de keuze bij deze kernwaarden? En je mag hier best een paar nachtjes over slapen. Soms komt de juiste keuze ineens in je op. Soms voel je plotseling waar je goed aan doet. Soms komt er een signaal op je pad dat je de juiste richting op stuurt. 

Helaas weten veel mensen niet welke kernwaarden bij hun leven passen. Hoe mooi zou het zijn als je van jongs af aan leert aanvoelen waar jij je goed bij voelt. Als je van jongs af aan weet wat je belangrijk vindt in het leven? Waar je blij van wordt en wat maakt dat je je gelukkig voelt? Ik ga hier graag met kinderen naar op zoek in de hoop dat het ze bewuster en sterker maakt. Ik geloof dat we hier allemaal iets moois te brengen hebben. Hoe fijn is het om hier als kind al mee bezig te zijn? En hoe nodig is het om dan te weten welke talenten je bezit, wat je goed kan en waar je van gaat sprankelen? Dat helpt! Ik weet in ieder geval dat mijn hart een sprongetje maakt van het begeleiden van deze zoektocht naar wie je bent. 

Je kunt elke moment opnieuw kiezen. Niets hoeft voor altijd te zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Papa
2 jaar geleden

Keuzes, keuzes, je wordt er soms knettergek van. Ik las eens: je hoeft alleen maar spijt te hebben van de keuzes die je nièt hebt gemaakt..... Keuzestress is een lelijk ding. Volg je hart, maar neem je verstand mee....